Debat over radicalisering van jongeren in Nederland

Op 26 oktober 2013 organiseerde FAVON een debat over radicalisering onder jongeren. Het debat was georganiseerd i.s.m. de Vereniging van Afghanen in Nederland (VAN) een lid organisatie van FAVON. Het programma was mede mogelijk geworden door een subsidie van gemeente Leiden.

 

Deelnemers bestonden uit 20 jongeren en 50 ouders van voornamelijk Afghaanse gemeenschap in Leiden e.o. Het debat vond plaats in een democratisch sfeer. Vanwege de diversiteit van de opvattingen vond soms heftige discussies plaats maar het sfeer bleef goed.

Het programma werd om 15:00 uur geopend door mevrouw Lona Wali, de voorzitter van FAVON. Na inleiding door vier panelleden begon het open debat in de zaal. Tijdens de discussie werden de volgende punten geconstateerd:

          Er zijn er wel radicale jongeren onder de Afghaanse gemeenschap maar het aantal is niet groot. Bovendien deze jongeren pleiten niet openlijk voor geweld en keren de zelfmoord acties zoals in Afghanistan plaats vinden niet goed.

          Veel ouders en jongeren zijn van mening dat Islam is de religie van vrede. Daarom heeft radicale Islam niets te maken met de gematigde versie van Islam waarmee de ouders in Afghanistan opgevoed zijn.

          Ouders werden gevraagd over de oorzaak van groei van radicale Islam in Afghanistan. De antwoorden werden als volgt samengevat:

A-     Radicale Islam is in diverse periode van de geschiedenis van Islam tot stand gekomen maar na een tijdje verdwenen. In 19de eeuw de Britse kolonialisten ondersteunden Islamitische radicalen in toenmalige India. Ze wilden hiermee de moslims en Hindoes verdelen in hun strijd voor onafhankelijkheid. Door pro-Britten moslims werd later Pakistan opgericht. Pakistan exporteert radicale Islam in de regio.

B-      Jongeren die nu radicaal worden, hebben van hun ouders niets of weinig mee gekregen over de Islam. Deze jongeren worden vaak door klasgenoten of buurtvrienden verkeerd ingelicht over de Islam. Zo worden ze naar verkeerde pad geleid.

          Enkele jongeren en ouders die voor de radicale Islam pleitten, beweerden dat hun versie van Islam de ware Islam was. Maar ze veroordeelden zelfmoordaanslagen als acties die tegenstrijdig zijn met de Islam.

          Er worden de volgende punten aanbevolen:

A-     Ouders moeten zich beter voorbereiden voor overdragen van gematigde Islam aan hun kinderen.

B-      Ouders moeten in eenvoudige taal, aan hun kinderen uitleggen wat de Islam is. Tegelijkertijd moeten de ouders hun kinderen bewust maken van de gevaren van de politieke Islam.

C-      De Vereniging van Afghanen (VAN) en FAVON moeten vaker discussiebijeenkomsten organiseren waarin de ouders en jongeren over dit onderwerp van gedachten wisselen en van elkaar leren.

Het programma werd rond 18:00 uur afgesloten met gewone gespreken onder het genot van koffie en thee.